top of page

Pozvánka na předání petice proti EET

Petici s téměř 1600 podpisy drobných živnostníků (hostinských, kadeřnic a dalších) proti současné podobě zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) předají v pondělí 27. června v 9 hodin na podatelnu Krajského úřadu v Pardubicích zástupce petičního výboru a kandidáti Starostů a nezávislých v Pardubickém kraji. Podpořit je přijede jejich celostátní předseda Petr Gazdík, který je připraven zodpovědět Vaše otázky k tomuto tématu. „Cílem petiční aktivity v krajích je změnit zákon o elektronické evidenci tržeb, především kvůli jejímu negativnímu dopadu na drobné živnostníky,“ uvedl Petr Gazdík.

Současná podoba zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) významně ovlivní malé živnostníky a cílem Starostů a nezávislých je prosadit změnu - aby se povinnost uskutečňovat evidenci stanovených tržeb vztahovala pouze na ty poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kteří jsou současně plátci DPH a jejich zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc. „Měsíční plátci totiž mají roční obrat nad 10 milionů korun, zatímco čtvrtletní plátci mají obrat nižší – a právě jich by se tato povinnost podle STAN týkat neměla. Předáním petice pokoušíme prosadit problematiku na jednání krajského zastupitelstva a vyzvat krajské zastupitele k zákonodárné iniciativě,“ vysvětluje starostka Morašic u Litomyšle Hana Štěpánová, kandidátka do krajských voleb, která je i krajskou zastupitelkou.

Řada starostů obcí a měst zaznamenala vážné obavy těchto živnostníků, kteří svou živnost raději ke konci letošního roku ukončí, než aby podléhali této další byrokratické povinnosti. „Hlavními důvody jsou věk, technologická náročnost či finanční náklady na pořízení a provoz technologie - pokladna, internet, poplatky za provoz, což má významný dopad na jejich živnost. Tito občané budou s nejvyšší pravděpodobností vstupovat na Úřady práce, což nechceme a což by naopak ještě zatížilo státní rozpočet,“ vysvětlil starosta Vraclavi Oldřich Koblížek.

Zdenka Hanyšová Celá

petice

petice

bottom of page