top of page

Starostové a nezávislí v Pardubickém kraji podali kandidátku


Starostové a nezávislí v Pardubickém kraji podali kandidátku

Hnutí Starostů a nezávislých v Pardubickém kraji podalo padesátičlennou kandidátku do krajských voleb 2016. Kandidáti zastupují rovnoměrně celé území kraje od Kralického Sněžníku až po Kunětickou horu. V seznamu najdeme starosty a starostky, místostarosty a místostarostky velkých i nejmenších měst, radní a další osobnosti. Do voleb jdou poprvé a jako v jednom z mála krajů v zemi samostatně.

Lídrem kandidátky je zkušená starostka Morašic u Litomyšle a zastupitelka Pardubického kraje za Starosty a nezávislé Hana Štěpánová. Podle ní starosta či starostka obce zastupuje všech devět řemesel, která jsou obsažena v práci radních Pardubického kraje. „Starostové jsou vlastně takoví hejtmani v malém. Proto do vedení kraje patříme,“ uvedla. Mezi jejími prioritami je podpora zákonů, které umožní zachování všech základních škol i v těch nejmenších obcích a v okrajových částech měst. „I malá škola je srdcem každého místa, kde se nachází. Kde škola zanikne kvůli nedokonale postaveným zákonům, tam srdce komunity lidí přestává bít. Přístup k základnímu vzdělání musí být co nejblíže k bydlišti dětí a jejich rodičů. Dopravní obslužnost je třeba rovněž přizpůsobit potřebám rodin s dětmi ve venkovských oblastech. Děti tak budou moct snadněji dojíždět do dalších středních škol. Vzdělanost lidí by měla být v popředí zájmu každé obce, každého kraje, každého národa, každé země,“ vysvětlila Hana Štěpánová.

Starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš, kandidát v první desítce říká, že hnutí STAN je pro voliče důvěryhodnou značkou: „Protože starostové a místostarostové jsou lidé, kterým všichni doslova „vidí do talíře“, proto v této roli obstojí jen člověk, kterému lze věřit. Pracujeme transparentně a občanům kraje jsme nejblíže.“ Starostové a nezávislí rozvíjejí v Pardubickém kraji aktivity, které vracejí pozornost k venkovu. „Sledujeme vše, co se venkova dotýká a máme také nejrychlejší zpětnou vazbu. Venkov je stále ten zdravý prostor, do kterého se uchylují lidé z velkých měst o víkendech i o prázdninách, jezdí po silnicích, které přes naše obce vedou, využívají místních služeb a účastní se našich kulturních i sportovních akcí. Proto věříme, že nás podpoří i lidé z větších měst,“ doplnila starostka Zámrsku Zuzana Tvrzníková.

Cílem STANu je podle starosty Vraclavi Oldřicha Koblížka vrátit venkovu pozornost, kterou si zaslouží, a vyvíjet k tomu aktivitu na státní správu a zákonodárce „zdola“ i z těch nejmenších obcí, prostřednictvím správy kraje, který k tomu má kompetence. „Venkov je synonymum pro potravinovou soběstačnost a zdravý životní styl, ruku v ruce s citlivým přístupem k životnímu prostředí, a to jsou hodnoty, které dnes zajímají čím dál více lidí. Chceme lidi z měst inspirovat, jak venkov „používat“ a zemědělce motivovat, aby se naučili pracovat šetrněji ve vztahu k půdě, přírodě a lidem,“ vysvětlil Oldřich Koblížek.

František Mokrejš, tajemník hnutí Starostové a nezávislí v Pardubickém kraji

bottom of page