top of page

Stát překvapivě opět otevřel otázku využití areálu bývalého dětského výchovného ústavu v Králíkách


V roce 2015 jsme v Králíkách řešili záměr ministerstva vnitra na zřízení azylového zařízení pro žadatele o azyl v ČR, které mělo vzniknout v areálu bývalého dětského výchovného ústavu (DVÚ). Ten byl v roce 2014 zrušen a ministerstvo školství jako jeho vlastník jej následně prohlásilo za nepotřebný.

Záměr vyvolal v našem městě silnou vlnu velmi negativních emocí a reakcí. Ministerstvo vnitra nakonec po mnoha jednáních od svého záměru na začátku letošního roku upustilo. Město již v té době mělo podánu žádost o převedení objektu do svého vlastnictví a po tomto rozhodnutí svoji žádost opět potvrdilo. Po dalších jednáních se správcem areálu a po jednání přímo na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) jsme byli přesvědčeni, že stát (resp. žádná jeho organizační složka) již žádný další záměr s tímto areálem nemá a po proběhnutí zákonných kroků bude moci být zrealizován úplatný převod areálu na město. Původně zvažovaný bezúplatný převod se ukázal jako velmi problematický, neboť přináší několik zásadních omezení: 20 let nesmí být areál prodán, nesmí v něm probíhat komerční činnost a nesmí být využito žádných dotací na jeho provoz či rekonstrukci. Proto jsme během prázdnin (jak bylo při jednání na ÚZSVM slíbeno) očekávali převedení areálu z MŠMT na ÚZSVM a začali se připravovat na odkoupení tohoto areálu, resp. možnost využití zájmu soukromého investora, který by v areálu vybudoval byty pro své zaměstnance a další obyvatele města.

Zpráva Ministerstva spravedlnosti ČR o záměru vybudovat v Králíkách ženskou věznici s nejlehčím režimem (dozorem) byla pro nás překvapivá. Rada města sice byla první, komu byl zhruba před týdnem záměr představen, což je na rozdíl od přístupu ministerstva vnitra zásadní rozdíl, ale i tak je „znovuotevření“ otázky využití areálu DVÚ v Králíkách velice nečekané. V současné době se téma DVÚ logicky stává vděčným politickým tématem, které rozděluje občany města. Ministerstvo proto přistoupilo na naši žádost a zrealizuje besedu přímo s občany, na které předá všechny informace o tomto svém záměru a zodpoví dotazy občanů. Zároveň tak bude mít možnost získat zpětnou vazbu přímo od občanů města.

Je pochopitelné, že se stát nechce zbavovat neuváženě svého majetku, nicméně způsob, jakým nás svými neustále se měnícími názory na využitelnost tohoto areálu napíná, a tím komplikuje a prodlužuje zahájení případného dalšího smysluplného využití, je nešťastný a přispívá k nejistotě a nervozitě ve městě.

Martin Hejkrlík, místostarosta města Králíky, kandidát Starostů a nezávislých do krajských voleb

bottom of page