top of page

TISKOVÁ ZPRÁVA


Starostové a nezávislí

Odmítnutím petiční aktivity Starostů a nezávislých ohrozila současná krajská koalice venkovské služby i řemesla

/Pardubice, 23. 9. 2016/ Zastupitelé Pardubického kraje na svém posledním zasedání ve čtvrtek 22. září o jeden hlas nepodpořili návrh Starostů a nezávislých (STAN) na zákonodárnou iniciativu novely zákona o elektronické evidenci tržeb (EET). Ti krajští zastupitelé, kteří byli proti, nebo se zdrželi hlasování, tak dali jasný vzkaz 1698 občanům Pardubického kraje, kteří se podepsali pod petici a změnu zákona o EET kvůli jeho budoucímu negativnímu dopadu na drobné živnostníky. „Nad mnohými z drobných živnostníků tak i nadále visí existenční hrozba, pod kterou se „podepsala“ nadpoloviční většina zastupitelů vládnoucí koalice v čele se sociální demokracií, a tak se i v Pardubickém kraji můžeme obávat zániku tradičních služeb a řemesel,“ uvedla lídryně a současná krajská zastupitelka za STAN Hana Štěpánová, která netajila své zklamání z výsledku hlasování: „Vypadá to, že k podpoře malých živnostníků má více než polovina současných krajských zastupitelů daleko a jejich voliči by si toho měli všimnout. My se za drobné živnostníky v regionech Pardubického kraje budeme bít i nadále, a proto je důležité, aby nás v krajském zastupitelstvu bylo víc a podobná rozhodování probíhala úplně jinak.“

Proti návrhu vystoupil venkovský senátor Petr Šilar „Paradoxem je, že proti iniciativě vystoupil venkovský senátor zastupitel Petr Šilar z KDU-ČSL, který hlasoval proti,“ uvedl Oldřich Koblížek, starosta Vraclavi a předseda STAN v Pardubickém kraji. „Je smutné, když senátor – zákonodárce – vystoupí na jednání krajského zastupitelstva proti podpoře zákonodárné iniciativy zastupitele s argumenty, které jsou v rozporu se zákonem o krajích, a tím ovlivní rozhodování dalších zastupitelů,“ zdůraznil krajský tajemník STAN František Mokrejš.

Vedení kraje petici původně nemělo v úmyslu projednat Petici během června letošního roku podepsalo 1698 živnostníků a občanů z Pardubického kraje a na 144 arších ji kandidáti Starostů a nezávislých 27. června 2016 podali na podatelnu Krajského úřadu Pardubického kraje. Cíl byl jasný: prosadit změnu tohoto zákona o EET kvůli jeho negativnímu dopadu na drobné živnostníky.

Podle zákona o krajích č. 129/2000 Sb. a § 12 musela být petice projednána radou nebo zastupitelstvem na jejich zasedání nejpozději do 60 dnů, jde-li o působnost zastupitelstva, nejdéle do 90 dnů. Na pořad jednání Zastupitelstva se tak dostala až nyní, dva týdny před volbami. A to ještě původně pouze ve formě usnesení „…zastupitelstvo bere na vědomí….“ Proti tomu hned v úvodu vystoupila zastupitelka za STAN a naše lídryně Hana Štěpánová a vznesla návrh řádně a podle příslušného zákona petiční aktivitu projednat. „Smyslem petice bylo v prvním kroku prosadit problematiku na jednání krajského zastupitelstva a vyzvat krajské zastupitele k zákonodárné iniciativě. Alespoň jsem ráda, že se zastupitelé k petici postavili čelem a nakonec ji řádně projednali, k čemuž jsem přispěla,“ uvedla Hana Štěpánová. „Bohužel, projednání nepřineslo kýžený výsledek, tedy předání návrhu na změnu zákona o EET ve prospěch drobných živnostníků Poslanecké sněmovně.“

Zkušenost starostky Řečan nad Labem Michaely Matouškové, kandidátky STAN: Drobní živnostníci již zvažují ukončení svých živností, neboť finanční zátěž na pořízení a především provoz a s ním spojené finanční náklady je velká.

Dle našeho názoru by měl stát naopak podporovat drobné podnikání, vždyť živnostníci i přes riziko podnikání, které nesou, platí daně, sociální a zdravotní pojištění a nejsou na státu závislí. Po ukončení živností hrozí nejen úpadek drobných činností na obcích, ale především vznikne závislost těchto živnostníků na státu, kdy se s největší pravděpodobností budou hlásit na Úřady práce. Měsíční náklad na jednoho nezaměstnaného je cca 20 000 Kč, o které stát přijde, nehledě na to, že z ukončených živností nevybere žádné daně. Krok na zavedení EET bude mít dle našeho mínění negativní dopad na zaměstnanost a výběr daní.

Zvýšení daní samozřejmě proběhne, neboť jen pořízení vybavení pro provoz EET bude živnostníky a podnikatele stát cca tři čtvrtiny z očekávaného výnosu. Nejsou však zváženy negativní dopady na stát, které vzniknou při rušení živností. Celý krok se zavedením EET pro drobné živnostníky je tedy velmi diskutabilní.

bottom of page