top of page

Pavol Šalamon zná skutečné potřeby reálných lidí na Pardubicku


Pavol Šalamon

Pan MUDr. Pavol Šalamon je primářem známé Hamzovy léčebny v Luži. Problémy pacientů i problematiku zdravotnictví na Pardubicku i v celé republice prožívá denně a nenechává ho to, zcela zjevně, v klidu. Tak se rozhodl aktivně situaci ovlivňovat, a dodejme – jistě ví, že i vzít na sebe do budoucna dost velký díl odpovědnosti za výsledek. Přijal oslovení ze strany STAN, uskupení starostů a nezávislých, kteří také znají své regiony a lokality dost podrobně.

Co vás osobně inspirovalo nebo přimělo kandidovat? Každodenní problémy lidí kolem mě, a tím nemyslím pouze zdravotní oblast. Vzhledem k povaze mé profese mám blízko i k sociální sféře, což je problematika nesmírně aktuální a důležitá i do budoucna.

Můžete charakterizovat váš volební program, co jsou vaše cíle? Jsem na kanditátní listině uskupení STAN, s volebním programem se samozřejmě ztotožňuji, konkrétně body „Zdravotnictví“ a „Sociální péče“ jsem pomáhal spoluvytvářet. Heslovitě tedy: „Zasadíme se o kvalitní zdravotní péči i v odlehlejších místech Pardubického kraje. Jsme zásadně proti privatizaci nemocnic. Přiblížíme péči všem, kteří ji potřebují, a vytvoříme podmínky rodinám a organizacím, které jsou ochotny se postarat.“

Myslíte, že o vaše pacienty v Luži je postaráno odpovídajícím způsobem? V případě, že je řeč o pacientech hospitalizovaných v Hamzově léčebně, tak určitě ano. Problematické je zajištění následné péče – terénní služby, kvalitní pokrytí specializovanou a dostupnou lékařskou péčí i v odlehlejších regionech. Nezřídka se k nám pacienti vracejí k opakovaným pobytům kvůli nezvládnuté rodinné situaci, na kterou navazuje nedostatek odpovídajících sociálních služeb ať už formou denních/týdenních stacionářů, či absence lůžkových kapacit domovů pro seniory, o možnostech hospicových služeb ani nemluvě..

Jsou STAN uskupením, které odpovídá dnešní poptávce voličů? S dovolením odpolitizuji tuto otázku odpovědí, že volební program STAN se tvořil podle skutečných potřeb reálných lidí, žijících v Pardubickém kraji.

V čem se liší od standardních politických stran? Právě tím, že se neutápí v politických, někdy až abstraktních tématech, ale je srozumitelný a hlavně realizovatelný v praxi.

Do politiky chodí dost velké množství lékařů. Čím to podle vás je? Patrně tím, že lékaři mají poměrně slušný přehled o realitě. Skrze své pacienty znají celé spektrum společnosti, aktuální problémy a ze zkušenosti umí i předvídat nežádoucí jevy.

Souhlasíte s názorem, že české zdravotnictví je v krizi? V personální? Určitě. Krize materiální a morální je následkem předchozího.

Jak byste stav našeho zdravotnictví diagnostikoval v lékařské terminologii? Vypomůžu si geriatrickou syndromologií – spirála chátrání směřující k isabilitě a ztrátě soběstačnosti, mnohdy až k trvalému upoutání na lůžko.

MUD. Pavol Šalamon, primář (*1975) Hamzova léčebna v Luži-Košumberku Internista, geriatr, lékař záchranné služby www.hamzova-lecebna.cz Autor: Jan Hovorka, Hospital in http://www.hospitalin.cz/rozhovory/mudr-pavol-salomon-znam-skutecne-potreby-realnych-lidi-na-pardubicku/

bottom of page