top of page

Programové prohlášení Rady Pardubického  kraje


Rada PK

Nové programové prohlášení Rady Pardubického kraje na období 2016–2020 získalo po čtyřech čteních svou konečnou podobu a tento týden ho radní podepsali. Je průnikem programů stran a hnutí krajské koalice, radní Hana Štěpánová ho nazvala programem rozumu, logičnosti a smysluplnosti. Podle hejtmana Martina Netolického mnohé body přivítá i opozice.

„Naší snahou je stabilní financování kraje a chceme, aby co největší část rozpočtu byla určena na rozvoj kraje a investice. Možné úvěrové zatížení budeme zvažovat jedině na investice, které si z rozpočtu nemůžeme jednorázově dovolit, nebo na reprodukci majetku,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Řekl také, že situace ve školství se začíná stabilizovat, počty žáků na středních školách kraje se nyní příliš nemění a během několika příštích let porostou. Kraj proto nechystá změny v síti škol, upravovat bude jen oborovou strukturu v souvislosti s požadavky zaměstnavatelů a s možnostmi uplatnění duálního vzdělávání. V oblasti životního prostředí mimo jiné zdůraznil, že kraj nepodpoří navýšení kapacit pro spalování nebezpečných odpadů.

První náměstek hejtmana Roman Línek (KPK) připomněl, že cílem koalice je učinit Pardubický kraj jedním z nejatraktivnějších a nejbezpečnějších regionů v zemi, což už se podle výzkumů v závěru loňského roku začíná dařit. Dále se věnoval zapojení moderních technologií do programu rozvoje a údržby majetku, který má kraj v celkové hodnotě kolem 25 miliard korun. Rada plánuje i zvýšení prostředků do oblasti živé kultury i památek, kde se mimo jiné připravují tři velké evropské projekty – Zámek Pardubice, Přihrádek a depozitáře v Ohrazenicích. „Sociální služby budou pokračovat v transformaci pobytových zařízení, začneme i s transformací služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny. Zvláštní pozornost chceme věnovat právě rodinám s dětmi, ale také seniorům a podpoře neziskového sektoru, dobrovolnictví a sociálního podnikání,“ řekl Línek. V oblasti cestovního ruchu bude pokračovat spolupráce s Královéhradeckým krajem i podpora páteřních cyklostezek v kraji.

Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) se zabýval problematikou výstavby silnice D35, ale i výběrem nových dopravců na dalších 10 let a samozřejmě i nutnými investicemi do krajských silnic II. a III. tříd. „Letos by do nich mělo jít celkem kolem 500 milionů korun. Hodně projektů je naštěstí už připravených, ale u těch, kde nejsou vyřízené záležitosti s pozemky, musíme zařadit rychlostní stupeň číslo šest, abychom se mohli ucházet o evropské dotace,“ poznamenal radní pro dopravu. K rezortu zdravotnictví, které spravuje jeho stranický kolega, radní Ladislav Valtr, zaznělo, že koncepční dokument k potřebné racionalizaci struktury akutní lůžkové péče a rozvoji nemocnic bude předložen již v průběhu dubna až května.

Starosty a nezávislé zastupuje v krajské radě Hana Štěpánová. Ta chce usilovat zejména o rovnoměrný rozvoj kraje a pomáhat starostům obcí a měst. „Tam, kde začínají kopečky, začínají i problémy,“ podělila se o své zkušenosti z kraje. Pro starosty zejména malých obcí proto připravuje ve spolupráci s odborníky z Krajského úřadu Pardubického kraje školení k nové legislativě zdarma. „Evropské dotace, které mám na starosti, jsou na kraji dobře rozpracované a věřím, že zvládneme vyčerpat všechny prostředky, kterými bude možné podpořit rozvoj kraje,“ dodala.

bottom of page