top of page

Stabilita, jistota, klid a navrácení důvěry v politiku


Michaela Matoušková

To jsou hlavní cíle, se kterými budu vstupovat do parlamentních voleb. Sedm let jsem starostkou obce Řečany nad Labem a při své práci se dennodenně setkávám s lidmi a jejich potřebami. Vrcholovou politiku v posledních letech pozorují s neklidem, cítí nestabilní a nepředvídatelné prostředí a nejistotu.

Často od nich dostávám spoustu otázek, například: - Proč oni, kteří celý život tvrdě pracovali, nemají v důchodovém věku od státu dostatečnou podporu, v porovnání s těmi, kteří nepracují a žijí ze sociálních dávek?

Chci přispět k narovnání této a dalších nespravedlností.

- Proč se zrovna v jejich obci má zrušit škola, která je centrem všeho rozvoje?

V malých obcích je potřeba školy zachovat a ve větších městech zase zajistit dostatečnou síť středních škol a hlavně jejich strukturu přizpůsobit požadavkům trhu práce. Podstatné je také propojit technicky zaměřené školy se samotným zaměstnavateli, kteří se s nedostatkem odborně vzdělaných pracovníků potýkají.

- Zda bude dostatek lékařů a sester a jak kvalitně je ošetří v nemocnicích?

Těch je v Pardubickém kraji pět, patří do jedné akciové společnosti a média spekulují o tom, který obor se kde zavře. Stát musí umět motivovat sestry a lékaře, aby tu byli především pro nás.

- Proč se stále odkládá výstavba důležitých páteřních komunikací a důležitých obchvatů měst, kudy projíždějí dnes a denně tisíce aut včetně kamiónů?

Ruku v ruce nejen s výstavbou D 35 v Pardubickém kraji musí jít výstavba obchvatů měst a obcí.

- Proč se v malých obcích ruší hostinská zařízení a hrozí i konec malým obchůdkům?

Na nově zavedenou povinnost EET se dívám kriticky, protože „hází všechny do jednoho pytle“. Daně je třeba platit a jejich vymahatelnost je nutná. S ohledem na různorodost prostředí a velké rozdíly mezi většími a drobnými podnikateli budu prosazovat posunutí hranice obratu pro povinnou registraci na 1 mil. korun, tedy na výši stejnou, jako je hranice pro povinnou registraci k DPH.

- Proč je výhodnější dát rodiče do domova důchodců, než se o něj postarat doma?

Síť sociálních služeb musíme přizpůsobit potřebám obyvatel a zajistit také kvalitu poskytovaných služeb. Budu podporovat terénní služby přímo v obydlích našich starších spoluobčanů, aby nemuseli přetrhat vazby spojené s místem, kde celý život žili.

Starostové a nezávislí znají potřeby svých občanů a ty můžeme společně na státní úrovni prosazovat.

bottom of page