top of page

Hana Štěpánová: Česko-polská Hřebenovka má šanci

Rada Pardubického kraje letos na jaře schválila zapojení Pardubického kraje do projektu s názvem Česko-polská Hřebenovka – východní část. Tento projekt bude podán do žádostí o dotace z EU v létě 2017.

Projekt zahrnuje více než 500 km dlouhou trasu od Sněžky po Praděd a jsou na něj potřeba tři miliony eur. Financování celého projektu je z 85 procent z evropských dotací, deset procent ze spoluúčasti všech partnerů a pět procent ze státního rozpočtu. Náklady Pardubického kraje se předpokládají ve výši tři miliony korun. Očekávaná realizace je naplánována na období let 2018 – 2020.

Výsledkem projektu by měla být výstavba deseti rozhleden, z toho čtyři v České republice a šest v Polsku, postavení mostu přes Divokou Orlici a zprovoznění dvou nových turistických informačních center na české straně. Patří k tomu i vyznačení trasy Hřebenovky v terénu a její propagace.

Projekt má celkem 18 partnerů. Vedoucím je Euroregion Pomezí Čech, Moravy a Kladska – Euroregion Glacensis. Pardubický kraj je partnerem marketingové části. Ta bude obnášet zajištění publicity v celostátních médiích za celý projekt. Dalším úkolem Pardubického kraje bude například zajištění zhotovení a osazení směrovek a tabulek na 53kilometrové trase, propagační akce a dodání dat do webového a mapového portálu.

Předpokládám, že se tím rozšíří nabídka pro turisty a zvýší se opětovně atraktivita našeho kraje a sousedních krajů v rámci spolupráce. Vznikne krásná trasa k túrám a k procházkám a česko-polské pohraničí bude ještě lákavějším místem pro lidi z celé naší země i ze zahraničí.

Radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj,

evropské fondy a inovace Hana Štěpánová

Česko-polská Hřebenovka

bottom of page