top of page

Ocenění Vesnice roku 2017 v obci Lukavice

Dnešní sobotní dopoledne jsem „STANovala“ v malebné obci Lukavice na Orlickoústecku. V konkurenci 27 obcí získala Zlatou stuhu pro Vesnici roku Pardubického kraje a bude náš kraj reprezentovat v celostátním finále. Zastupovala jsem zde Svaz měst a obcí ČR, který je spolupořadatelem soutěže a ve kterém zastupuji, v Předsednictvu Komory obcí, právě obce Pardubického kraje.


Při příjezdu do obce mě srdce zaplesalo. Obec je krásně upravená, čistá a čeho si cením nejvíce, žije tu v souladu se svými občany, dobrovolnými spolky, zemědělci a dalšími subjekty. Neustále se všestranně rozvíjí, žije bohatým společenským a spolkovým životem a dokonce se tu tančí Česká Beseda. Při své zdravici na podiu jsem poděkovala paní starostce Iloně Severové, že se o jednu z našich krásných obcí tak dobře stará. Když oddávám mladé manželské páry, říkám jim, kolik odříkání, péče a co vše se musí obětovat, než se vychová jeden jediný lidský život a s obcí je to podobné. Paní starostka do ní vložila kus sebe, svého volného času, své duše i srdce a to je pro obec ten největší dar.


Je nádherné se obcí procházet, když je za vším vidět ta velká spousta práce a snažení. Proto přeji jí, celému zastupitelstvu i zde žijícím lidem, aby se i nadále obec rozvíjela a aby se jim v té jejich krásné obci dobře žilo.

V soutěži si ale nerozdávala jen vítězná Zlatá stuha, ale byly oceněné i další obce. Některé ze soutěžících obcí dostaly diplomy a také byly uděleny další stuhy:


  • Modrou stuhu za společenský život obdržela obec Poběžovice u Přelouče;

  • Bílou stuhu za zapojení dětí a mládeže do života obce vyhrála obec Břehy;

  • Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí patří obci Poříčí u Litomyšle a

  • Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu putuje do obce Hradec nad Svitavou.


Obec Lukavice, která leží v centru nejlidnatější a značně navštěvované oblasti Orlických hor a jejich podhůří, v údolí stejnojmenného potoka a podél silnice, spojující města Žamberk a Letohrad je další obcí, kterou vám více představím při svém cestování krásným Pardubickým krajem. Pod obcí pramení Lukavický potok, protékající obcí a vlévající se na letohradském podměstí do Tiché Orlice.

Turistům doporučuji ubytování v soukromí nebo v Turistické ubytovně obecního úřadu. Kdo má zájem o koupání, může navštívit po cyklostezce celkem tři koupaliště do 1,5 km od obce. V zimě tu mají v provozu dva lyžařské vleky, které jsou od obce vzdálené do 2,5 km. Na své si tu přijdou i houbaři, rybáři a příjemně posedět zde lze i v pohostinství U Malečků a v restauraci U Beranů.

Až si budete plánovat svůj výlet, nezapomeňte tuto krásnou obec navštívit, určitě si to zaslouží

bottom of page