top of page

„Chceme vrátit stát odpovědným občanům“


„Program předkládáme lidem, kteří chtějí a jsou připraveni podílet se na rozhodování o veřejných záležitostech, kteří chtějí mít vliv na to, jak bude vypadat jejich život i život jejich dětí a vnoučat. Ceníme si osobní svobody, důstojnosti, vážíme si občanských svobod a jsme připraveni je bránit. Chceme, aby naše země byla dobrým místem pro život. K tomu však potřebujeme skutečnou reformu naší demokracie, vrátit nám všem důvěru v demokracii jako formu vlády a správy, vrátit důvěru v to, že svobodné volby mohou něco změnit, zkrátka vrátit stát odpovědným občanům“ říká lídryně hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v Pardubickém kraji Michaela Matoušková.


„Česká republika potřebuje dotáhnout a v některých oblastech zahájit podstatné reformy. Jsme v situaci, kdy pouhé jednotlivé parametrické změny a jemné úpravy systému již nejsou na pořadu dne“, dodává předseda krajské organizace hnutí STAN Oldřich Koblížek.


Mezi priority Starostů a nezávislých patří:

  • Kvalitnější vzdělávání a větší propojení škol a zaměstnavatelů. Kvalitní školství musí začínat u kvalifikovaných pedagogů, kteří dokáží rozvinout osobnost a talent dětí pro jejich budoucí uplatnění. Škola musí rozvíjet u žáků a studentů schopnosti a dovednosti pro jejich dobrou orientaci a uplatnění v době překotných změn ve společnosti a stále složitějších vztahů. Střední školství musí být propojeno s praxí – se zaměstnavateli. Profesní poptávka a výhled do budoucna musí lépe určit strukturu oborů tak, aby absolventi měli větší šance na trhu práce. Mezi priority řadíme výuku jazyků pro možnost uplatnění v Evropě a celém světě a celoživotní vzdělávání všech věkových vrstev obyvatelstva.

  • Důchodová reforma je nutností. Dnešní mladí lidé i naše děti musí mít jistotu, že budou mít i oni nárok na důchod. Populace stárne a důchodová reforma je proto nevyhnutelná. Budeme se v ní mimo jiné zabývat i stanovením věku odchodu do důchodu. Starostové a nezávislí zastávají názor, že lidé, kteří vykonávali fyzicky těžkou práci či práci ve ztíženém pracovním prostředí, mají odcházet do důchodu dříve.

  • Zdravotnictví musí zajistit standard péče na vysoké a zároveň finančně přijatelné úrovni. Prioritou musí být lepší regulace systému, odstranění nerovností mezi poskytovateli podobné péče a zvýšení platů zdravotnického personálu.

  • Žádné daňové revoluce. Starostové a nezávislí navrhují ponechat daňové sazby bez velkých změn s výhledem celkové optimalizace daňového systému. Chceme prosadit odložení 3. a 4. fáze EET a nejdříve provést analýzu nákladů a přínosů po roce jejího fungování. V případě prokazatelných přínosů EET pro stát navrhneme posunutí hranice povinné registrace na 1 mil. Kč, aby nebyly pod tlakem EET dále zavírány obchody a omezovány služby a spolková činnost v malých obcích a obce se vlivem nedostačujících služeb a odumíráním společenského života nevylidňovaly.

  • Podpora středních a malých zemědělců. Chceme primárně směřovat zemědělské dotace k menším producentům potravin a zohledňovat rodinné farmy s cílem produkce i spotřeby v místě. Zaměříme se na boj se suchem a na zlepšení kvality a schopnosti půdy zadržovat srážkovou vodu. Obranná politika musí zohlednit hrozby současnosti, zejména kyber útoky, hybridní formy války apod. Populace musí být mnohem lépe připravená na stavy krize než je nyní. Dobudovat páteřní dopravní síť. Prioritou hnutí Starostové a nezávislí je dobudování dálnic na jih a západ. V oblasti železniční dopravy klademe důraz na vysokorychlostní tratě.



Další informace budou průběžně zveřejňovány na: www.michaelamatouskova.eu a na webu STANu www.stanujeme-pk.cz






Pro více informací kontaktujte:

Michaelu Matouškovou, tel: 603 871 594, email: michaela.matouskova@stan.cz



bottom of page