top of page

Starostové zahájili volební kampaň



Nedaleko moravských Valtic Starostové a nezávislí slavnostně v neděli zahájili svou volební kampaň. Ústředním motivem je vinná réva. „Vinná réva roste odspodu a to nejlepší z ní dostaneme pod tlakem.


Dámy a pánové, dovolte mi zahájit volební kampaň slovy našeho hesla "odvaha převzít odpovědnost".


Odvaha je protikladem strachu. Regulace a přerozdělování jsou projevem strachu z toho, že lidé nedokáží převzít odpovědnost.


Starostové žijí s lidmi a věří jim. Věří, že občané mají na to převzít odpovědnost. Mají na to rozhodovat o svých věcech a nést odpovědnost za svá rozhodnutí. Ano, vyžaduje to odvahu a tato odvaha pramení z důvěry v lidi. Regulace, odpovědnost přenesená na úředníky, vzdalování rozhodnutí od lidí - to jsou projevy nedůvěry. Projevy přesvědčení, že lidem nejlépe vládne stát. To je ale omyl, dokonce historický omyl. Lidé si nejlépe vládnou sami a stát je tu jen jako servisní nástroj. Stát má sloužit, ne překážet.


Program Starostů a nezávislých je jednoduchý. Vrátíme stát lidem, přiblížíme rozhodování do rukou lidí. Zmenšíme roli státu na nejmenší možnou úroveň, protože stát je tu pro lidi, ne lidi pro stát.


Takovýhle přístup vyžaduje kompetenci. My takovou kompetenci máme. Ne naučenou v lavicích škol nebo parlamentu. Máme reálnou zkušenost s tím, jak se pečuje o společné věci, staráme se o ně v našich městech, v našich krajích. Jsme zvyklí místo nekonečných bojů hledat společná řešení, protože od toho jsme zvolení. Ne se donekonečna přetahovat o moc, ale spravovat věci veřejné s takovou péči, jako by byly naše vlastní. Jsme připraveni spravovat stát.


Máme zkušenosti, máme odvahu, máme důvěru nejen sami v sebe, ale hlavně v lidi této země. Dejte nám v říjnových volbách svůj hlas a uvidíte, že vás nezklameme."


bottom of page