top of page

Školení pro starosty v režii Pardubického kraje budou pokračovat


Pro letošní rok skončila série školení pro starosty, které pořádá Pardubický kraj, zcela zaplněným sálem na přednášce Starosta obce – jak nebýt ohrožený druh Jany Zwyrtek Hamplové. S touto podporou vzdělávání starostů, kterou před dvěma lety iniciovala radní Hana Štěpánová, chce Pardubický kraj pokračovat i v příštím roce.


„Sama jsem přišla z prostředí starostů. Vím, že je nezbytné stále aktualizovat své znalosti z práva a ze záležitostí kolem měst a obcí. Často jsem se setkávala se svými kolegyněmi a kolegy a viděla jsem, že někteří, zejména z malých obcí, na školení nejezdí. Je to především z úsporných důvodů, protože jsou velmi drahá. Uvědomovala jsem si, že i oni potřebují informace, tak aby vše probíhalo hladce a správně s ohledem na legislativu samosprávy,“ vysvětluje radní Hana Štěpánová.


Pardubický kraj vyčlenil na vzdělávání starostů ve svém rozpočtu půl milionu korun ročně. „Školíme každý rok 3-4 témata, každé na čtyřech místech v kraji, aby si starostové mohli vybrat, který termín a které místo se jim hodí. Starostové si to chválí, a to je dobrý důvod, aby tato praxe pokračovala. Stejnou částku máme navrženou v krajském rozpočtu i na příští rok,“ dodává Hana Štěpánová.

Autor: František Mokrejš, tajemník STAN



bottom of page