top of page

Pardubický podnikatelský inkubátor P-PINK - inovační setkání


Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje RRA PK a PowerHUB se v rámci platformy Power Alliance zasazují o rozvoj Pardubického kraje cestou uplatnění inovací a nových technologií. Power Alliance je místem setkání a představení nových technologií, technologických možností, mladých inovátorů s firmami, vzdělávacími institucemi, městy, investory a dalšími osobami regionálního ekosystému.


Zní velmi složitě a možná i odtažitě. Převedeno do běžné mluvy, jednalo se o setkání lidí, kteří pracují ve prospěch dalších lidí (starostové, profesoři VŠ, výzkumníci, inovační firmy...). Projekty prezentované v rámci této akce byly vybrány s ohledem na běžně se vyskytující problémy malých a středních měst. A byly zde ukázány možnosti, jak tyto problémy řešit moderní cestou.

První představená technologie má název TrackingForm08. Název skrývá technologii na kontrolu kolejové a silniční infrastruktury. Ve své podstatě se jedná o malou krabičku cca 20x10 cm, která se umístí na vozidlo ve spodní části a poté jsou nasnímaná data vyhodnocena na počítači. Pokud je vozidlo připojeno k internetu, tak dokáže sledovat, kde se vozidlo momentálně nachází. Zařízení zaznamenává otřesy a z toho lze vysledovat poruchy na povrchu silnice či kolejí, na jakém úseku se vyskytují. Dále umí pozorovat ekonomiku jízdy, zda řidič jezdí plynule, či způsobem „brzda plyn“. Tato technologie již byla vyzkoušena v Praze. Mohla by sloužit k průběžné kontrole povrchů silnic. Sloužila by celoročně, ale největší význam by byl na konci zimy. „Krabičky“ by mohla převážet především vozidla MHD. Tato technologie mne zaujala a budu o ní diskutovat dále s radními, zda bychom ji mohli využít i v kraji.

Druhá technologie BeeSafe („být v bezpečí“) je založena na mobilní aplikaci. Je určená zvláště ohroženým lidem a rizikovým situacím. Jedná se o děti, lidi v technické údržbě, seniory a další občany, kteří chtějí být chráněni. Je vymyšlená i ke zvýšení osobní bezpečnosti, pokud se člověk pohybuje třeba v nočních hodinách na odlehlých místech. Aplikace je v telefonu a lze dočasně propojit s policií, nebo s jinou osobou. Osoba si může krátkodobě aktivovat režim sledování. Prezentovala ji slovenská firma. Je již využívána.

Třetí technologie eParkomat je založena na anonymním sledování pohybu lidí s mobily. Mapuje jejich cestu do práce, za volným časem a domů, zda jezdí hromadnou dopravou či autem. Poté jsou data zanesena do mapy města. Podle těchto informací lze naplánovat umístění parkovacích ploch, nejvíce vytížené ulice a podle toho připravovat objízdné trasy a obchvaty měst. Dále speciální aplikace v mobilu umožní lidem rozklíčovat místa, kde je možné nejrychleji zaparkovat poblíž jejich cíle cesty.

Nejvíce mne oslovila technologie TrackingForm08, která by byla za rozumné peníze potřebná a využitelná k sledování stavu krajských vozovek. Dalo by se tak zabránit poškozování vozidel, když „díra“ v silnici se dá opravit provizorně i v zimě, jen je třeba o ní včas vědět.


Autor: Mgr. Hana Štěpánová, radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace (STAN)

bottom of page