top of page

Společné setkání MASek


Napadne vás, jak se mohou setkat masky? Divadelní, kostýmové, nebo lidské masky? Takto se určitě ptá laik. Ale poučený ví, co je to zkratka MAS = MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINA. MASky byly vytvořeny povětšinou shodně s existencí MIKROREGIONŮ, či skoro shodně s teritoriem pověřených úřadů měst. Mně jako bývalé starostce je domovskou MASkou MAS Litomyšlsko.


V Pardubickém kraji působí celkem 13 MASek. Plošně pokrývají až na drobná nezapojená místa skoro mapu celého kraje. Jsou to nestátní neziskové organizace. Usilují o komunitně vedený rozvoj venkova. Spolupracují s dalšími organizacemi na území kraje. Jejich hlavním posláním je čerpání dotací jak ze státních fondů, tak z EU. Pomáhají přinášet peníze obcím, zemědělským subjektům, církevním organizacím, podnikatelům, školám a dalším.


Dne 12. 4. 2019 jsem byla přizvána na společné setkání MAS Pardubického kraje a Olomouckého kraje. Jednání se uskutečnilo v hotelu Morava v Jevíčku. Na programu byla vzájemná inspirace obou subjektů. Tématem byla i spolupráce s krajskými úřady. Předsedkyně KS MAS PK paní Kovářová se pochvalně vyjádřila ke kvalitě spolupráce s Pardubickým krajem. Hosté z Olomouckého kraje na základě informací rovněž kladně hodnotili přístup Pardubického kraje a živě se zajímali o podrobnosti spolupráce. Informace chtějí do budoucna využít při jednáních s jejich krajem a vzít si náš kraj jako dobrý příklad z praxe.


Informovala jsem je o tzv. MALÉM LEADRU. To je poskytnutí finančních prostředků všem MASkám na území kraje, aby si je rozdělily pro činnost nejmenších obcí, které nejsou schopny na žádný jiný dotační program dosáhnout. V letošním roce je z rozpočtu Pardubického kraje vyčleněna částka 7,2 miliónu. MASkám bude rozdělena co nejspravedlivěji na základě klíče podle rozlohy a počtu obyvatel. Jednotlivé skupiny si už pak rozhodnou, kterému ze svých členů získané peníze přidělí a na co. Dále představitele z Olomouckého kraje zaujalo to, že PU kraj přispívá v rámci Programu obnovy venkova na provoz prodejen v obcích. Beseda byla živá a dá se říci, že všichni účastníci projevili lásku k venkovu a pracují na tom, aby co nejvíce prosperoval a lidem se zde žilo ještě lépe a zůstávali na vesnicích bydlet.


Jednání bylo inspirativní a povzbuzující i pro mne. Stojí za to pracovat pro rozvoj našeho kraje i celé země.


Hana Štěpánová, radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace a členka STAN

bottom of page